TELEMATİK & OTOMOBİL

2025’te otomobillerde telematik standart olacak...
Ülkemizde de son dönemde gündeme gelmeye başlayan ve şirketlerin pilot çalışmalara başladıkları telematik uygulamaları dünyada hızla yaygınlaşıyor. Yapılan araştırmalara göre, 2025 yılında üretilen araçların %88’inde telematik donanımının olması bekleniyor.
Araçlarda kullanılan telematik uygulamalarına olan talep her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde üretilen yaklaşık 33 milyon araçta telematik uygulamalar bulunuyor. Telematik kullanımının yıllık ortalama %11 oranında artması ve 2023 yılına gelindiğinde 66 milyondan fazla araçta kullanılması bekleniyor. Birbiriyle bir ağ üzerinden bağlantılı olarak üretilen araçların yanı sıra, sigortacılar mobil uygulamalar aracılığıyla da telematik uygulamaları kullanabiliyorlar.

 

HAVA DURUMUNU DAHİ KAYDEDİYOR
Telematik uygulamalarının sigortacılar için önemli bir yeri var. Günümüzde telematik sadece sürüş davranışlarını takip etmekle kalmıyor, tazminat sürecinde hataların azaltılmasından yol kenarı asistans hizmetleri ve çalıntı araç takibi gibi güvenlik uygulamalarına kadar pek çok fayda sağlıyor. Telematik sayesinde kazanın tarihi, merkezi, araçların hızı, yönü ve hatta hava durumu hızlı bir şekilde sigorta şirketine iletiliyor. Bu sayede son derece zahmetli olabilen hasar süreçleri hızlanıyor ve kolaylaşıyor. 

2025’TE ARAÇLARIN %88’İ TELEMATİKLİ OLACAK
Ülkemizde kendine ancak sınırlı bir kullanım alanı bulabilen telematik uygulamaları, küresel piyasalarda gittikçe yaygınlaşıyor. 2025 yılında üretilecek araçların %88’inde entegre telematik uygulamaların olması bekleniyor. Büyük sigortacılar ise kullanım bazlı sigorta (kullandığın kadar öde) ürünleri için çalışmalarını hızlandırmış durumda

Bu şirketlerden biri de küresel broker Willis Towers Watson. Geçtiğimiz yılın ekim ayında küresel telematik şirketi kullanım bazlı sigorta departmanının Octo Telematics tarafından satın alındığını duyurmuştu. Bundan böyle iki şirket sigorta bağlantılı yeni ürünler ortaya koymak için beraber çalışacak. Anlaşma kapsamında Willis’teki bazı personel de Octo şirketine geçiş yapacak. Geçen isimlerin arasında Willis Küresel Telematik Başkanı Geoff Werner da bulunuyor. Telematik uygulamalarıyla ilgili konuşan Octo şirketinin Pazarlama Direktörü Jonathan Hewett, konu ile ilgili şunları söylüyor: “Telematik konusunda merak edilen husus uygulamanın yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı değil. Burada merak edilen tek şey telematik uygulamalarının hangi hızda yaygınlaşacağı. Telefon uygulamaları, ağ ile bağlantılı araç platformları, kara kutular… Bunların hepsi pazarın büyümesine yardımcı oluyor. Doğruyu söylemek gerekirse; tüm bu sistemin başarılı olmasının nedeni, sigortacıların finansal sonuçlarını ve hasar rasyolarını iyileştirmesi ve şirketlerin müşterilerine daha iyi teklifler sunabilmelerini sağlaması.”

OTO SİGORTALARI YENİLİĞE GEBE
Telematik kullanımı, çok uzun süredir olduğu yerde sayan ve neredeyse birbirinin kopyası haline gelen oto sigortalarına da yeni bir soluk kazandırıyor. Sürdüğün kadar öde startup’larından By Miles İletişim Uzmanı Oliver Baxter “Oto sigortaları uzun süredir değişime uğramayan her alan gibi yeniliğe gebe” diyor ve ekliyor: “İnsanlar hayatlarının her noktasında olduğu gibi daha rahat, daha esnek ve kendilerine özel çözümler arıyorlar. Araçlarına yaptırdıkları sigorta için de aynı şeyi düşünüyorlar. Hatta bazı kullanıcılar, ‘sürdüğün kadar öde’ modelinin bunca yıl boyunca olmamasına şaşırdıklarını söylüyor.”

http://www.sigortacigazetesi.com.tr/2025te-otomobillerde-telematik-standart-olacak/

13 Eylül 2018

Yorumlar