AİLE GEÇMİŞİNE GÖRE TRAFİK PRİMİ

Son yapılan araştırmalar, alkollü araç kullanmaktan aşırı hız yapmaya kadar çoğu kötü sürüş alışkanlığının, çocuklara ebeveynlerden geçtiğini ortaya koyuyor. 
Bu durum da, “Ailenin sürüş çetelesine göre prim yazılabilir mi?” sorusunu akla getiriyor.

ABD’li bir hayat dışı sigorta şirketinin gerçekleştirdiği araştırma, oldukça ilginç ve tartışma yaratabilecek sonuçlar ortaya koyuyor. Çocuklu aileler ile anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre; araç kullanırken ‘selfie’ çeken, telefonla konuşan ya da alkol kullanan ebeveynlerin çocukları, direksiyon başına geçtiklerinde benzer davranışları sergiliyor. Araştırmada, ebeveynler ve çocuklarının sürüş davranışları arasında bulunan bağlantı bir hayli ilgi çekici. 



DAVRANIŞLAR EBEVEYNE ÇEKİYOR
Bu yılın nisan ve mayıs ayları arasında 2 bin liseli sürücü ve bin kadar ebeveynle gerçekleştirilen araştırma, daha ciddi kötü sürüş alışkanlıklarının da ebeveynler ve çocuklar arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. ABD’li hayat dışı sigorta şirketi Liberty Mutual’ın araştırmasına katılan ebeveynlerin %9’u kenevir etkisindeyken araç kullandıklarını kabul ederken, %8’i alkollüyken yola çıkmış olabileceklerini söylüyor. Şirketin açıklamasına göre, bu ebeveynlerin çocuklarında da oranlar yaklaşık bu seviyelerde.

Araştırma sonrasında yayınlanan rapor, ailelerin neredeyse yarısının (%49) sürüş esnasında telefonla konuştuğunu ve %37’sinin hız sınırlarını saatte 15 kilometreden fazla aştığını ortaya koyuyor. Ebeveynlerin %37’si sürüş sırasında mobil uygulamalar kullandığını kabul ederken, çocuklarında bu oran %38 seviyesinde. Bunun yanında, araç kullanırken akıllı telefonlar ile selfie çektiğini söyleyen ebeveynlerinin oranı (%14), çocuklarla (%15) neredeyse aynı.

KÖTÜ ÖRNEKLER ÇOK FAZLA
Şirketin bulduğu başka bir detay da, ebeveynlerin çocuklarına attıkları mesajlara anında cevap beklemesi. Ancak, çocukların o esnada araç kullanıp kullanmaması çok sayıda ebeveyni ‘ilgilendirmiyor’. Dahası, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre ülkede genç ölümlerinin en büyük kısmı motorlu taşıt kazalarında gerçekleşiyor. Danışman ve Massachusetts General Hospital’ın gençlere yönelik kurduğu ‘Genç Sağlıklı Zihinler’ inisiyatifinin yöneticisi Dr. Gene Beresin, 20 yaşından küçüklerde aile davranışlarının önemine vurgu yapıyor. Dr. Beresin, özellikle ‘kural yıkıcı’ davranışların çocuklar tarafından benimsendiğini, yolları daha güvenli hale getirmek için ebeveynlerin çocukları ile ilişkilerinde dikkatli olması gerektiğini söylüyor. 

FİYATLANDIRMAYA YANSIYABİLİR MI? 
İşin bir de fiyatlandırma tarafı var. Gerçekleştirilen araştırma, hatalı sürüş alışkanlıklarına sahip ailelerin çocuklarının da yüksek riskli sürücüler grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Ancak, bu noktada etik sorunlar ortaya çıkıyor. Bazı sigortacılar ailedeki sürücülerin, sürüş skorlarının fiyatlamada etkili olması gerektiğini savunurken, diğer sigortacılar buna şiddetle karşı çıkıyor. Özellikle genç sürücülerin trafik sigortası primlerinin hayli yüksek olduğu ABD’de bu tarz araştırmalar, fiyatlandırma modellerini değiştirebilir. Benzer bir tartışma genetik hastalıklar konusunda yaşanmış; mahkeme tarafından, müşterinin genetik haritasının ve kalıtsal hastalıklarının fiyatlandırmada kıstas olmayacağına karar verilmişti. 

Umut Deniz Elçi
umut@sigortacigazetesi.com.tr

25 Eylül 2018

Yorumlar