SİGORTA SEKTÖRÜ DAHA DA GÜÇLENECEK

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, “Dünya ekonomi tarihine bakıldığında bu tür ekonomik olarak riskli dönemlerin ardından, hızla güçlenen ve yenilenen sektörlerin başında daima ilk sıralarda banka ve sigorta sektörlerinin olduğu görülüyor” dedi...

Sompo Japan Sigorta Türkiye’nin, sermayedarının ona duyduğu güven ile ilerleyen süreçte inorganik büyüme için fırsat kolladığı bildirildi. Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, basın mensuplarıyla yaptığı buluşmada hem küresel ekonomi hem de dünyanın değişim haritasının fotoğrafını çekerek Sompo Japan’ın bu belirsizlikler dünyasındaki istikrarlı büyümesini detaylarıyla anlattı. Conrad Istanbul Bosphorus’ta gerçekleşen toplantıya Sompo Japan Sigorta Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek de katıldı. Toplantıda konuşan Dalaş, ekonomik olarak riskli dönemlerin ardından sigorta ve banka sektörlerinin güçlendiğini söyledi.



“Dünya ekonomi tarihine bakıldığında bu tür ekonomik olarak riskli dönemlerin ardından hızla güçlenen ve yenilenen sektörlerin başında daima ilk sıralarda banka ve sigorta sektörlerinin olduğu görülüyor” diyen Dalaş, “Bankacılık daha fazla kendini yenileme çabasına girerken, sigortacılık ise insanların varlıklarını koruma güdüsünün artmasıyla hızlı bir büyüme trendi yaşayabiliyor. Bugün, Türkiye’de bu iki sektör de çok güçlü ve dünyanın birçok gelişmiş ekonomisiyle yarışabilecek durumda” şeklinde konuştu.

Reel prim üretim artışı yüzde 4.6 oldu
Dalaş, “Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre; sigorta sektörünün yarattığı fon miktarı 133 milyar lira ve şirketlerin yüzde 85’i fonlarını lirada tutuyor. Sigortacılık sektörü 160 milyar lira aktif büyüklük ile bankacılık sektöründen sonra ikinci büyük sektör konumunda ve GSMH’nın 35 katı tutarında, 90 trilyon liraya yakın teminat vererek yatırımları koruyor. TSB verilerine göre 2018 yılı Temmuz sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.2 artış ile 31 milyar 967 milyon 217 bin 799 TL olarak gerçekleşti. Enflasyondan arındırıldıktan sonra sektörün reel prim üretim artışı ise söz konusu dönemde yüzde 4.6 oldu” dedi.

Hayat branşı yüzde 0.1 büyüdü
Toplam üretim içinde 27 milyar 484 milyon TL’si hayat dışından gelirken, 4 milyar 482 milyon TL’lik üretim ise hayat branşında olduğuna vurgu yapan Dalaş, “Hayat branşında 7 ayda reel büyüme sadece yüzde 0.1 oranında gerçekleşti. Hayat dışında reel prim artışı da yüzde 5.4 oldu. Hayat dışında en büyük üretim kaynağı olan kara araçları sorumluluk sigortalarında toplam üretim 8 milyar 992 milyon TL’yi aşarken, söz konusu branşta reel büyüme ilk 7 ayda yüzde 15.3 oldu. Kasko da ise 4 milyar 343 milyon TL üretim olurken, söz konusu branşta yüzde 2.4’lük bir küçülme yaşandı” diye konuştu.

“Nominaledeki kâr hedefimiz tutacak”
Sompo Japan performansıyla da ilgili bilgi veren Dalaş şunları söyledi: Sompo Japan Sigorta, 2018 yıl sonu için nominaledeki kâr hedefinin tutacağını düşünüyor. 2018 sonu için bu hedefin 300 milyon TL’nin üzerinde olmasını bekliyor. Bu da şirketin sektörde kârlılık anlamında ilk 3 şirket içerisinde olabileceğini gösteriyor. Özkaynak kârlılığında sektördeki liderlik pozisyonunu koruyacağını düşünen Sompo Japan Sigorta, 6 aylık sektör verilerine bakıldığında, vergi öncesi kâr olarak 4. sırada yer alıyor. Zira, hayat dışı sektör şirketlerinin geneline bakıldığında, teknik olarak 500 Milyon TL civarında bir zarar söz konusu iken, faizlerdeki artışın sağladığı olanakla, mali kâr sayesinde, toplamda vergi öncesinde konsolide 1.85 Milyar TL bir kâr görüyoruz. Teknik kârlılıkta halen sorun yaşayan sektörün bileşik rasyoda 103.8’lik konsolide rasyo ile zarar ettiği göze çarparken, ilk 10 şirket içerisinde, tamamen banka sigortacılığı yapan bir kamu şirketini hariç bıraktığımızda, Sompo’nun halen en iyi bileşik rasyoya sahip şirket olduğu dikkat çekiyor.”

Sompo Japan Sigorta, sektörün lokomotifi sayılan motor branşlarında kaskodaki önde gelen oyuncu rolünü önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyor” diye konuşan Dalaş, “2019 vizyon ve iş planlamalarına bakıldığında büyümenin sadece finansal verilerde değil şirketin her kademesinde gözlemleniyor. Sompo Japan Sigorta, 2019 yılında da özellikle kasko branşında yine sektörün en kârlı şirketlerinden olmayı hedefliyor” açıklamasını yaptı.

Önemli güçlükler yaşanabilir
Sektörde sermaye yetersizlik sorunu olduğunu düşünen Dalaş; özellikle, bu sorunu yaşayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin döviz artışından önce nispeten düşük primlerle içeri aldıkları poliçelerdeki hasar maliyetlerinin aşırı artışını tolere etmede önemli güçlükler yaşayabileceğini öngörüyor.

Özellikle trafik branşında tavan primin altında satılan poliçelerin 2019 ve sonrasında şirketlerin mali yeterliliklerini tehdit edecek boyutta riskler doğuracağını vurgulayan Dalaş, bu şirketlere ilişkin ortaya çıkabilecek olası önemli risklerin gerçekleşmemesi için bilhassa sermaye yeterlilikleri yazım riski açısından çok daha sıkı denetlenmesi gerektiğini söylüyor.

Siyaset, ekonomi ve teknoloji
Dünyadaki değişimin 3 ayaklı olduğuna dikkat çeken Dalaş’a “5-10 yıl öncesine kadar dünyamızdaki gelişim ve değişimin tahmin edilebiliyordu, değişim doğrusal bir çizgide artıyordu, bugün ise çok hızlı ve değişken olarak gerçekleşiyor. Yaşam biçimimiz, ilişkilerimiz, iş modellerimiz ve süreçler, kısaca her şey tamamen değişiyor. Bu değişim ve belirsizlik 3 ana alanda yaşanıyor: siyaset, ekonomi ve teknoloji” dedi.

Değişim kaçınılmaz
Dalaş’ın gündemle ilgili değerlendirmeleri ise şöyle: “Sürekli değişen ve gelişen dünyada bir değer yaratmak ve aynı anda bu değere sahip olmak için günümüzde büyük bir mücadele var. Dünya bugün; gezegenlere seyahat, yapay zekâ, robotlar, endüstri 4.0, otonom araçlar, yeni enerji kaynakları, yaşamın uzaması, 3D yazıcılar, akıllı kentler, çevre, iklim, sürdürülebilir daha iyi bir yaşam gibi konuları konuşuyor. Sektörler de bu gelişmeleri sürekli takip ederek gelecek için kısa ve uzun vadeli planlar yapıyor. Yok olmamak için değişiyor. Artık birçok şirket, değişimin kaçınılmaz olduğunu çok iyi biliyor. Dünya Ekonomik Forum’un 800 uzman arasında yaptığı araştırmaya göre gelecek 10 yıldaki değişim şu şekilde sıralanıyor: Robotlar, sensörler, tıp, internet, telefon, otomobiller ve yapay zeka.”

Gelişmiş ekonomilerin payları düşüyor
“IMF, Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’na göre ise dünya ekonomisi de 19 yıllık süreçte büyük bir değişimden geçiyor. 2018 yılında küresel GSYH’nin cari fiyatlarla 87.5 trilyon dolara, satın alma gücü paritesiyle (SAGP) 135 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 1999 yılından beri gelişmiş ekonomilerin payları düşerken gelişmekte olan ekonomilerin payları yükseliyor. Çin, 1990 yılında ABD ekonomisini yarısı büyüklüğündeyken 2017 sonu itibariyle SAGP hesaplamasına göre ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi konumuna yükselmiş bulunuyor.”

Daha Dengesiz Büyüme ve Yükselen Ticaret Gerilimleri
“2018 yılında dünya ekonomisinde beklenen büyüme yüzde 3.9 olurken 2018 yılında dünya ticaretinde ciddi bir artış bekleniyor. IMF’nin tahminine göre dünya ticaret hacmi 2018’de yüzde 5.1 artacak. Bu ciddi artış tahmininin önündeki en büyük tehdidin ise ticaret savaşları olduğu düşünülüyor. Temmuz ayında bu raporu ‘Daha Dengesiz Büyüme ve Yükselen Ticaret Gerilimleri’ başlığıyla güncelleyen IMF; yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme beklentilerinin artan petrol fiyatları, yükselen ticaret gerilimi, ABD’de artan faizler ve zayıf ekonomik temellere sahip bazı ülkelerin para birimlerine yönelik piyasa baskısı yüzünden daha dengesiz hale geldiğini belirterek Arjantin, Brezilya, Hindistan’a yönelik büyüme tahminleri düşürürken, petrol ihracatçısı bazı ülkelerin görünümünü güçlendiriyor.”

Dünya’dan Japonya’ya…
Sompo Japan, global olarak faaliyetlerini 32 ülkede sürdürüyor. Türkiye ise bu 32 ülke arasında çok önemli bir yere sahip. Gerek bileşik rasyo, gerekse operasyonel verimlilik açısından Sompo Grubu içerisinde Türkiye, birinci sırada yer alıyor.

Mevcut durumdaki kriz yönetimini iyi yapan bir şirket kültürüne sahip Sompo Japan Grubu, Türkiye’yi küresel yatırımlarda öne çıkan bir ülke olarak görüyor ve ülke ekonomisine güveniyor. Bu sebeple Sompo Japan Sigorta, ilerleyen süreçte inorganik büyüme için fırsat kolluyor.

Küresel iklim değişikliğine karşı…
Küresel riskler arasında en büyük riskin tüm dünya ve Türkiye adına iklim değişikliği ve buna bağlantılı çevresel riskler olduğunu düşünen Dalaş’a göre iklim değişikliği artık her geçen gün etkisini daha da artırarak hayatımızı etkileyen büyük bir gerçek ve bugün işimizi yapmazsak etkileri daha uzun süre bizimle kalacak.

‘Dünya Ekonomi Forumu 2018 Küresel Risk Raporu‘, küresel riskler arasında çevreyle ilişkili risklerin ağırlığını arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre uzmanlar, 30 küresel risk arasında bir öncelik sıralaması yapıyor. Bu sıralamaya göre şiddetli hava şartları, biyo-çeşitlilik kaybı ve ekosistemde çöküş, büyük doğal afetler, insan eliyle yaratılan çevre felaketleri ve iklim değişikliği olmak üzere iklim değişikliği odaklı beş riskin üst sıralarda yer aldığı belirtiliyor.

Sompo Japan Sigorta, ileriki dönemde bu alanda gerçekleştireceği sosyal sorumluluk projeleri ile iklim değişikliği konusunu sahipleneceğinin de altını çiziyor.

http://www.sigortamedya.com.tr/sigorta-sektoru-daha-da-guclenecek/

Yorumlar