Trafik sigortası ortalama primlerinde son durum ne?

Trafik sigortası ortalama prim değerinde son bir aylık süreçte yüzde 3.8, altı aylık süreçte ise yüzde 11’lik azalma yaşandı.
2016 yılı trafik sigortası ortalama prim değerleri

Trafik sigortasındaki fiyatlar, sektörün nabzını da yüksek tutuyor. Bilindiği gibi, trafik sigortası primleri sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirleniyor, sadece ticari araçlara ilişkin bazı kullanım tarzlarında azami prim uygulaması bulunuyor. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile sektörün maliyetini artıran unsurlara dokunulmuş ve trafik sigortasında fiyatların düşmesi beklenmişti. Beklenen fiyat düzeyinin yakalanamaması kamuoyunda tepkilere neden olmuş, bunun neticesinde yeni bir yönteme başvurulmuştu. Bu yöntemle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) Trafik Sigortası Teklif Alma ekranında tüm şirketlerin fiyat teklifleri bir arada görülebiliyor. Böylelikle fiyat rekabetinin oluşması ve fiyatlarda düşüş yaşanması bekleniyor. 30 Eylül’de başlayan uygulama ilk ayını doldurdu. Peki, bu süreçte fiyatlarda nasıl bir oynama gerçekleşti?
Bir ayda %3.8 gerileme
SBM’nin uygulaması öncesinde eylül ayında ortalama prim değeri 628 TL olarak belirlenmişti. Ekim ayında ortalama prim değeri 605 TL’ye geriledi. Böylelikle yeni uygulamanın devrede olduğu süreçte trafik sigortası ortalama prim değerinde yüzde 3.8’lik bir gerileme kaydedildi. Sektör temsilcileri uygulamanın tüketiciye en uygun poliçeyi tercih etme konusunda yardımcı olacağını, fiyatlarda yukarı ya da aşağı yönlü bir etki yaratmayacağını vurguluyor.
6 ayda yüzde 11’lik azalma
Peki, kanun değişikliğinin ardından fiyatlarda nasıl bir hareket yaşandı? Kanun değişikliğinin devreye girdiği nisan ayından eylül sonuna kadar ise ortalama prim değerinde yaklaşık yüzde 11’lük bir azalış kaydedildi. Nisan ayında ortalama prim değeri 679 TL olarak belirlenmişti.
Ay Prim (TL)
Ocak 589
Şubat 611
Mart 650
Nisan 679
Mayıs 682
Haziran 663
Temmuz 658
Ağustos 613
Eylül 628
Ekim 605
Kaynak: SBM
Sigorta Haber – www.sigorta.net.tr
Kaynak:Sigortamedya.com.tr

Yorumlar