Çocuğunuz nasıl araba kullanıyor ?

Sürüş güvenliği önce can, sonra mal için çok önemli.

Araç kullanırken hem kendimizin, hem yakınlarımızın, hem de diğer araçlardakilerin sorumluluğunu taşıyoruz. Peki acaba bu sorumluluğu gerçekten iyi araba kullanarak yerine getirebiliyor muyuz?

Büyük ihtimalle birçoğumuz iyi araba kullandığını düşünüyor. Hatta genel kanıları, trafikte aracını hatalı kullananların başkaları olduğu yönünde.

Nasıl araba kullandığınızı ölçebildiğimiz telematik adlı uygulama dünyada bir süredir kullanılıyor. Giyilebilir teknolojilerle nasıl o gün kaç adım attığımızı tespit edebiliyorsak, telematikle de sürüş davranışlarımızı analiz edebiliyoruz. Bu analizin kendimize, çevremize ve kesemize faydası var.



Sürüş alışkanlıkları
Axa Sigorta bu kapsamda bir sürüş deneyimi platformunu devreye aldı.

Bir yılı aşkın sürede, önce şirketin 130 çalışanının katılımıyla bir telematik uygulaması geliştirildi. Sonuçlar, telematik uygulamasını kullanan çalışanların %20’sinin sürüş alışkanlıklarında iyileşme olduğuna işaret ediyor.

Sistemin özelliği sürüş davranışlarını gösterebilmesi. Bu sayede aşırı hız, ani direksiyon ve pedal hareketleri, sert dönüşler gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilecek kullanım biçimleri tespit edilebiliyor… Bu tip teknolojiler, nasıl araç kullandığımızı fark etmemiz açısından önemli. Çünkü genelde ezbere davranışlarla araç kullanıyoruz. Yaptığımızın doğru olduğunu düşünüyoruz ama telematikten çıkan sonuç bunun tam tersi olabiliyor. Buradan çıkan farkındalık, trafik güvenliği açısından olumlu sonuçlara neden oluyor.

İşin ekonomik boyutu da var: Ne kadar güvenli sürersek, sigorta fiyatı da ona göre belirlenebiliyor. Çünkü sigorta şirketlerinin genel prensibi, iyi sürücüye iyi fiyat verme yönünde.

Ayrıca birçok ailenin çocukları da araba kullanıyor. Ancak gençler tecrübe eksikliği sebebiyle genelde daha dikkatsiz araç kullanma eğiliminde olabiliyor.

Şirket yetkililerinin aktardığı bilgiye göre, telematikli kasko sigortasını satın alan bir müşteri, çocuğunun nasıl araba kullandığını görebileceği için artık içinin rahat edeceğini söylemiş. Sigorta yaptırmanın sebeplerinden biri de bu zaten: Yastığa başımızı koyduğumuzda rahat uyumak.

Sokağa park ettiğimiz arabamızın kaskosu varsa, başına gelebilecek olumsuzlukları düşünmeden daha rahat uyuruz. Ya da araba kullanan çocuğumuzun nasıl kullandığını bilirsek onun olası hatalarını düzeltmesi yönünde gerekli önlemleri alabiliriz.

http://www.sigortacigazetesi.com.tr/cocugunuz-nasil-araba-kullaniyor/

Yorumlar