TRAFİK SİGORTASI

En çok prim artışı iyi sürücülerde....

Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) düzenli olarak yayınladığı Trafik Sigortaları Raporları’na göre, 7. basamaktaki olan araçlardan alınan ortalama prim Ocak-Kasım 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 144 oranında arttı. SBM verilerine göre üç yıl üst üste kaza yapanların yer aldığı 1. basamakta ise yüzde 0.29’luk oranda prim değişimi gözlendi.
Zorunlu trafik sigortalarında tarife basamakları önemli bir sonucu gözler önüne seriyor. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) düzenli olarak yayınladığı Trafik Sigortaları Raporları’na göre tarife basamaklarında son 3 yıldır kaza yapmayan araçların yer aldığı 7. basamakta olan araç oranı Ocak-Kasım 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.05 oranında artarken, söz konusu basamakta yer alanlardan alınan ortalama prim ise aynı dönemde yüzde 144 oranında arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre trafiğe kayıtlı araç sayısı Ekim 2016 ayı sonu itibarıyla 20 milyon 887 bin 427’ye ulaştı. TÜİK verilerine göre sadece ekim ayında 100 bin adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. SBM verilerine göre ise Aralık 2016 itibarıyla 17 milyon 911 bin 635 adet aracın “Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi” bulunuyor.
SBM’nin “Tarife Basamakları Bazında Yazılan Poliçe Adedi Değişimi” verilerine göre, trafiğe çıktığı ilk yılı kaza yapmadan geçen poliçe sahiplerinin oranı Ocak-Kasım 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artarken, iki yıl kaza yapmayanların oranı ise yüzde 10.41 oranında arttı. Trafiğe ilk çıkanların yer aldığı 4. basamakta ise söz konusu dönemde poliçe adedinin yüzde 31.56 oranında gerilediği gözlendi. Trafiğe çıkıldıktan sonra ilk yıl kaza yapanların yer aldığı 3. basamakta poliçe adedi değişimi Ocak-Kasım 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.45, ikinci yılda da kaza yapanların yer aldığı 2. basamakta yüzde 18.41, üçüncü yılda da kaza yapanların yer aldığı 1. basamakta poliçe adedi yüzde 19.16 oranında arttı.

Prim artışı kötü sürücülerde daha az
Basamaklara göre poliçe adedi artış oranlarında tablo bu şekilde seyrederken, 3 yıl kaza yapmayanların yer aldığı 7. basamakta Ocak-Kasım 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama primin yüzde 144 oranında, 6. basamakta yüzde 119, 5. basamakta yüzde 124 oranında arttığı görüldü.
Söz konusu dönemde, trafiğe yeni çıkan araçların yer aldığı 4. basamakta yüzde 39 oranında bir artış gözlenirken, ilk yıl kaza yapanların yer aldığı 3. basamakta yüzde 65, ikinci yılda da kaza yapanların yer aldığı 2. basamakta yazılan prim değişimi yüzde 35, üçüncü yılda da kaza yapanların yer aldığı 1. basamakta ise yüzde 0.29’luk küçük bir oranda prim değişimi gözlendi.

Ortalama prim 630 liraya çıktı
Öte yandan SBM’nin düzenli olarak paylaştığı trafik sigortası primleri 2 aylık aradan sonra Aralık 2016’da yönünü yukarı çevirdi. Yıl içinde sürekli tartışılan trafik sigortası primleri Mayıs 2016’da ortalama 682 lira ile zirveyi görürken, bu aydan sonra yavaş yavaş düşen ortalama primler, Kasım 2016’da 597 lirayı gördükten sonra Aralık 2016’da ortalama 630 liraya çıktı.

Trafİk sİgortasında basamak uygulamasının amacı nedİr?
Hasarsızlık indirimi kapsamında araç sahiplerine uygulunan basamak tarifesi ile sürücünün geçmiş dönemlerdeki sürüş performansına göre trafik sigortası priminde indirim veya zam uygulanır. Bu uygulama yapılırken, sürücünün gelecek poliçe döneminde ne kadar risk taşıdığı göz önünde bulundurularak, daha önceki dönemlerini hasarsızlıkla kapatanlara ödül, hasarla kapatan sürücülere ise bir ceza niteliği taşımaktadır.

İndirim hakkı nasıl kazanılır?
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulamasında 7 basamak bulunmaktadır. İlk defa trafiğe çıkacak olan sürücü için 4. basamak tarifesi uygulanmaktadır. Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde prim ücreti 5. basamakla değerlendirilerek %10, ikinci yılında hasarsızlık olması halinde 6. basamakla %15, üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde ise 7. basamakla %20 oranında indirim uygulanır.

Basamaklar ve Anlamları

1. Basamak

Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %60 artış uygulanır.

2. Basamak

Poliçenin ikinci yılının hasarla kapatılması halinde %40 artış uygulanır.

3. Basamak

Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde %20 artış uygulanır.

4. Basamak

İlk kez trafiğe çıkacak araçlara uygulanan tarifedir.

5. Basamak

Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde %10 indirim uygulanır.

6. Basamak

Poliçenin ikinci yılında hasarsızlık olması halinde %15 indirim uygulanır.

7. Basamak

Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %20 indirim uygulanır.




http://www.sigortacigazetesi.com.tr/en-cok-prim-artisi-iyi-suruculerde/
Yakup Sayar

yakup@sigortacigazetesi.com.tr

6 Ocak 2017

Yorumlar