27 Temmuz 2018

SAHTE POLİÇELER CAN YAKIYOR...

26 Temmuz 2018 tarihinde www.sigortamedya.com.tr internet sitesinde yayımlanan "Sahte poliçeler el yakıyor" başlıklı yazıyı ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz...

Haksız kazanç elde etmek isteyen kötü niyetli kişilerin akla hayale gelmeyecek metotlarına sürekli rastlıyoruz...

Bunlardan biri de illegal poliçe düzenleyerek sigortalıyı kandıran soyguncular. Sigorta poliçelerini sahte evraklarla düzenleyen dolandırıcılar, orjinallerin birebir kopyasını çıkarıyor, poliçelerin üzerinde şirket logolarını bile kullanıyor. Tüm branşlarda sahte poliçeler ile karşılaşılıyor. Kasko, trafik, hayat, ferdi kaza, yangın, zorunlu deprem hatta sağlık gibi sigorta poliçelerinin sahteleriyle karşılaştığımız şu günlerde dolandırıcılar, sigorta işlemlerinin tamamlandığını söyleyerek birçok vatandaşın parasını çalıyor. Bununla birlikte ülkemizde bir yıldan kısa süreli ikamet etmek isteyen yabancı misafirlerin yaptırmakta zorunlu oldukları özel sağlık sigortasıyla ilgili sahte poliçelerde de ciddi bir artış söz konusu.



Poliçenizi mutlaka sorgulatın...

Peki, yaptırdığımız sigorta poliçesinin sahte olup olmadığını nasıl anlayacağız? Sahte poliçelerle ilgili sorularımızı yanıtlayan Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) Genel Müdürü Murat Hakseven, “Sigortalılar, poliçe satın aldığında, poliçenin gerçekte var olup olmadığını e-devlet veya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) web sitesi üzerinden sorgulayarak öğrenebilirler” diyor. “Sigortalılar, poliçe satın aldığında, web sitelerinden mevcut poliçe bilgilerine ulaşamıyorsa ilgili sigorta şirketine veya SBM’ye başvurmalıdır” uyarısında bulunan Hakseven şunlara dikkat çekti: “Vatandaş dilerse, Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün tüm sigorta talep ve şikâyetlerini takip ettiği platforma da şikâyet/talep kaydı bırakabilir. Ayrıca her türlü şüpheli durum, SBM/SİSEB’in web sayfasında (https://siseb.sbm.org.tr) yer alan sigorta suistimali bildirimi üzerinden ihbar edilebilmektedir.”

Sadece bir branşta değil

Dolandırıcıların tüm sigorta branşlarında sahte poliçeler düzenlediğine vurgu yapan Hakseven, “Sahte poliçelere kasko, trafik, hayat, sağlık, ferdi kaza ve yangın gibi her branşta rastlamak mümkün. Bununla birlikte ülkemizde bir yıldan kısa süreli ikâmet etmek isteyen yabancı misafirlerin yaptırmak zorunda oldukları özel sağlık sigortası ile ilgili sahte poliçelerde de ciddi bir artış söz konusu” şeklinde konuşuyor.

Nerelerden poliçe satın almalı?

Hakseven, “Sigortalılar kimlere itibar etmemeli, nerelerden poliçe satın almalı?” şeklindeki sorumuzu da şöyle yanıtladı: “Sigorta şirketleri, web sayfalarında tüm dağıtım kanallarını yayınlamaktadır. Sigortalı, poliçe satın almak istediğinde, işlem yapacağı ilgili aracı kurumunun gerçekte var olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir. E-devlet ve SBM’nin web sitesinde (aynı zamanda SBM’nin mobil uygulamasında) sigorta şirketlerinin tüm Türkiye’deki dağıtım kanallarının iletişim bilgileri yer almaktadır. Türkiye’deki tüm sigorta şirketleri ve tüm dağıtım kanalları Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sigorta Birliği’nin kontrolünde faaliyet gösterir. Sigortacılık faaliyeti ile ilgili tüm işlemler (poliçe üretimi, hasar dosyası açılması, eksper atanması, hasar veya tazminat ödemesi gibi) SBM’de kayıt altında tutulur. Tüketici, karşılaştığı veya tanık olduğu tüm şüpheli durumlar için SBM/SİSEB’in web sitesi üzerinden (https://siseb.sbm.org.tr) suistimal bildiriminde bulunur.”

Poliçenizi mutlaka kontrol ettiriniz

Doğa Sigorta Hukuktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Ercan Kösoğlu, aracı kurumlardan satın alınan poliçelerde sigortalıya sahte nüshanın verilebildiğini söyledi. Özellikle trafik, kasko, yangın ve DASK branşlarında sahte poliçeler düzenlendiğini belirten Köseoğlu, “Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sigorta alımının yetkili acenteler, sigorta şirket web siteleri, sigorta şirket veya acente çağrı merkezlerinden gerçekleştirilmesidir. Aracı kurumdan poliçe kestirilecek ise ilgili unvan ve numaranın sigorta şirketinin web sayfasındaki anlaşmalı kurum listesinden kontrol edilmesi gerekiyor. Primlerin toplamının (net prim + tüm vergiler = brüt prim olması) kontrol edilmeli. Genellikle silinen ve üzerinde oynanan prim hanesi sağa veya sola kaymış oluyor. Brüt prim toplamında hatalı rakam yazılıyor. TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası hatalı yazılabiliyor” uyarısında bulundu. Ülkeye oturma veya çalışmak için gelen yabancıların gerekli onay sürecinin bir parçası olan sağlık poliçelerinde artık sahteciliğe rastlanmadığını belirten Köseoğlu, şöyle konuştu: “Göç İdaresi’nin Nisan ayı itibariyle poliçeleri SAGMER’den sorgulaması sayesinde bu sahtecilik durumu engellenmiş oldu. Çünkü artık ikâmet izni almak ya da uzatmak için randevu alınırken sisteme poliçe numarası giriliyor ve SAGMER’de poliçenin doğruluğu ile aktifliği sorgulanıyor.”

‘Tanımadığınız kişilerden poliçe almayın’

Adasigortam Sigorta Aracılık Hizmetleri Genel Müdürü Yasemin Akgül, sahte poliçenin önüne geçmenin ilk şartının yabancı kişilerden poliçe satın alınmaması olduğunu söylüyor. “Sahteciliği önlemek adına poliçe satın alınan kurum ya da kuruluşlara ödeme yaparken parayı elden vermemek, banka hesabına havale etmek ve hesabın şahsi hesap değil şirket hesabı olduğundan emin olmak gerekiyor” diyen Akgül, “Tüketici, kredi kartıyla ödeme yapıyorsa sanal kart ya da düşük limitli kart kullanmasında fayda var. Poliçelerdeki acente bilgilerini kontrol etmek de bir diğer alınabilecek önlem” şeklinde konuşuyor. Dolandırılan birkaç kişiye denk geldiklerini söyleyen Akgül, “Bizi dolandırmak isteyen kişiler de oldu. Senelerin birikimi ve tecrübesi ile durumu fark edip gerekli önlemleri aldık. Aslında bu sahtekârlık konusunu iki şekilde incelemek gerekiyor: Birincisi nihai tüketicinin sahtekârlığa uğraması, diğeri ise acentenin ya da sigorta şirketinin sahtekârlığa uğraması. Piyasada sigorta dolandırıcılığı da azımsanmayacak boyutta. Kaza yaptıktan sonra aracına kasko yaptırmak isteyen mi dersiniz, hastalandıktan sonra sağlık sigortası yaptırıp sigorta şirketine ödetmek mi dersiniz… Şirketler ve acenteler önlem almak adına neler yapıyor? Bu konuda da gündem oluşturmakta fayda olacağını düşünüyorum” dedi.

http://www.sigortamedya.com.tr/sahte-policeler-can-yakiyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anadolu Kasko Cam Hasarları

Merhaba, Anadolu Sigorta’dan kasko sigortanızı yaptırdınız ve aracınızın camlarından herhangi birisinin zarar görmesi durumunda, kasko hasar...