Sürücüsüz araçlarda ölümlü ilk kazayı Uber yaptı

Mobil uygulama aracılığıyla taksicilik hizmeti veren Uber'in sürücüsüz araçlarından biri, ABD'de karşıdan karşıya geçen bir bisikletlinin ölümüne neden oldu. Uber, ölümlü kaza sonrası sürücüsüz araç testlerini askıya aldı. Bu kaza aynı zamanda sürücüsüz araçların yaptığı ilk ölümlü kaza oldu.



ABD’nin Arizona eyaletinin Tempe kentinde sürücüsüz araç testlerine devam eden Uber, bisikletiyle karşıdan karşıya bir kadına çarparak ölümüne neden oldu. Söz konusu kadının karşıdan karşıya geçerken yaya şeridinin dışında olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, olayın geçtiği eyalette yayaların karşıdan karşıya geçerken araçların yol vermesi gerektiğine dair bir kuralın olduğu da belirtildi. Buna karşın polis şefi, sürücüsüz olsun ya da olmasın bu kazadan kaçmanın zor olduğunu, hayatını kaybeden kadının karanlık bir bölgeden yola atladığını söyleyerek sorunun başka bir boyutuna işaret etti. Öte yandan Uber, sürücüsüz araç testlerini durdurma kararı aldı.
Sigorta, teknoloji ve taşımacılık sektörlerini ilgilendiren bu kazanın ardından Uber deneme sürüşlerini durdururken sorumluluğun kimde olduğuna dair tartışma tekrar gündeme geldi. Insurance Journal’da yer alan habere göre, Uber’in içinde bulunan güvenlik pilotu, sürücüsüz araç teknolojisi tedarikçisine ve Uber şirketine dava açılacak. Dava sonucu, sorumluluğun kimde olduğuna dair emsal karar olacak. Ayrıca hukuk uzmanlarına göre, bu dava sürücüsüz araç üreten şirketlerin kendilerini korumak için nasıl sigortalanmaları gerektiği konusunda yol gösterici olacak.
Olayın sürücüsüz araçların sebep olduğu ilk ölümlü kaza olması tazminat konusunu gündeme getirdi. Sürücüsüz araçlar bundan önce de kaza yapmış, ancak tazminat konusu genellikle şirket ile yaralı arasında anlaşmaya varılarak, gizli bir şekilde sonuçlandırılmıştı. İlk kez kamu önünde devam edecek olan tazminat davasıyla ilgili Uber tarafından yapılan açıklamada olayın tam olarak aydınlığa kovuşturulması için polisle işbirliği içinde hareket edildiğinin altı çizildi.
http://www.sigortacigazetesi.com.tr/surucusuz-araclarda-ilk-olumlu-kazayi-uber-yapti/

Yorumlar