KARAR VERELİM...

Trafikte bazı kazalar düz yolda yavaşça seyrederken gerçekleşiyor. Trafik sıkıştığı için öndeki aracın hızını düşürdüğünü zamanında fark edemeyen arkadaki sürücü ona çarpıyor. Normal şartlarda bu kadar basit bir kaza olmaması gerekir. Ama arkadaki sürücünün trafiğin yavaşladığını fark etmesini önleyen bir etken var ortada: Cep telefonu !

Maalesef araç kullanırken aynı zamanda telefon kullanma alışkanlığı son dönemde çok arttı.

Evet farkındayım, onu çok seviyoruz ve onsuz yapamıyoruz. Ama trafikte onsuz yapmak zorundayız. Yoksa ağır sonuçları olan kazalara sebebiyet verebiliyoruz.

Herkes rastlıyordur. Birçok sürücü, özellikle trafik sıkışık olduğunda telefonunu elinden düşürmüyor. Sanki aracın vitesi gibi (ki birçok aracın vitesi artık otomatik) ya da direksiyonu gibi bir zorunluluk telefonun elde olması. Ancak gözümüzü yoldan 1 saniye ayırıp telefona baksak ve önümüzdeki araç o anda biraz yavaşlasa çarpmaktan kurtulamıyoruz. Kaza hafif bile olsa binlerce liralık hasara, sigorta priminin artmasına, moral bozukluğuna ve yarattığımız trafik sıkışıklığı sonucunda onlarca sürücünün zaman kaybetmesine neden oluyoruz.



Genç sürücüler
Özellikle genç sürücüler, telefonu araç kullanırken ellerinden düşürmüyor. Bunu biz kendimiz de gözlemleyebiliriz ama araştırmalar da bu sonucu gösteriyor.

Axa Sigorta ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezinin hazırladığı raporda çok dikkat çekici bir sonuç vardı: Arkadaşları geç cevap vermelerinden hoşlanmadığı için 18-24 yaş aralığındaki sürücülerin üçte biri telefon mesajlarına araç kullanırken cevap veriyormuş. Bu oran bir üst yaş grubu olan 25-35 arasında da düşük değil: %23. Burada tüm yaş gruplarındaki oran %18.

Kaza ihtimali 4 kat
Gündemde neler olup bittiğini merak ettiği için araç kullanırken sosyal medyada gezinenlerin oranı %12, epostalarına cevap verenlerin oranı ise %22. Ancak değil telefondan bir şeyler yazmak ya da ekrana bakmak; sadece telefonla konuşmak bile kaza yapma ihtimalini dört kat artırıyor.

Ülkemizde yılda 1.2 milyon kaza oluyor. Bu kazalarda en az 7500 kişi hayatını kaybediyor. Yukarıdaki araştırmayı yaptıran Axa Sigorta’nın Fransız CEO’su Guillaume Lejeune’e Fransa’da kazalarda yılda kaç kişinin öldüğünü sorduğumda 3400 cevabını aldım. Fransa’da bize kıyasla neredeyse iki kat araç var ama kaza sonucu ölenlerin oranı bizim yarımız kadar. Bizim de canımızın Fransızlar kadar kıymetli olduğunda sanırım hepimiz hemfikiriz. “Kazara” ölümleri azaltmak için trafikte mümkün olduğunca dikkatli ve özenli araç kullanmamız gerekiyor.

13 Mart 2018

http://www.sigortacigazetesi.com.tr/karar-verelim-telefon-mu-kullanacagiz-araba-mi/

Yorumlar