İHTİYARİ MALİ MESULİYET SİGORTASI


Karayolunda kusurlu olarak karşı tarafa verilen zarar, zaman zaman trafik sigortası limitlerini aşmaktadır. Bu yetersizlik maddi zararlarda olduğu gibi ölüm veya sakatlık hallerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse; 33 yaşında, evli, iki çocuk babası bir kişi, kusuru olmaksızın trafik kazasında hayatını kaybederse ödenecek tazminatın ne olacağını biliyor musunuz? Tazminat tutarı 1.828.000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada iki çocuğun yaşları 4 ve 7 olarak alınmıştır. Yaşlar daha küçük olursa tazminat tutarı büyüyecek; daha büyük olursa tazminat tutarı küçülecektir. (Yaklaşık değerlerdir.)



Sonuçta bu zarar için trafik sigortasının 330.000 TL ödeyeceği düşünülürse; yaklaşık 1.500.000 TL tutarındaki tazminat araç sahibinin üzerinde kalacaktır.

Bu sorumluluğu Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası (İMM) ile sigortacıya devredebilirsiniz. Bu teminat genelde kasko sigortasına ek teminat olarak eklenmektedir. Bu sigorta kesinlikle trafik sigortası yerine geçmemekte; trafik sigortasının yetmediği durumlarda ilave olarak trafik sigortasının üzerine ilave olarak gelmektedir.             Yukarıdaki örnekten yola çıkacak olursak; trafik sigortası olmayan ancak 3.000.000 TL teminat veren İMM poliçesi olan bir araç sahibi, 1.828.000 TL tazminat ile karşı karşıya kalırsa; İMM trafik sigortası sorumluluğunda kalan ilk 330.000 TL'yi ödemez; sadece bu tutarın üzerinde kalanı öder.

Ancak trafik sigortasının manevi tazminatlar gibi hiç teminat vermediği bir alanda ise sigorta bedelini aşmamak kaydıyla tazminatın tamamını öder.
18 Aralık 2017 


http://www.tsev.org.tr/sayfa/ihtiyari-mali-mesuliyet-sigortasi
x

Yorumlar