TAZMİNAT YOLLARDA

Yol çalışmaları, park ve bahçe sularken yola taşan su, kapatılmayan çukurlar, açık kalan rögar kapakları gibi birçok ihmal nedeniyle zarara uğrayan vatandaşın tazminat alma hakkı var ! 

Nasıl mı? İşte detayları...

Türkiye’nin her hangi bir yerinde yol ve inşaat çalışması görmek mümkün. Bu çalışmalar denetlense de ihmaller söz konusu olabiliyor. Unutulan çukurlar, üzeri kartonla kapatılan rögar kapakları, yerinden çıkmış kaldırım taşları, sürücünün göreceği şekilde işaretlenmemiş kasisler, özellikle yaz aylarında bitkileri sularken yola taşan sular büyük kazalara ve kayıplara neden oluyor. Tedbirler alınmadığı için en çok zararı vatandaş görüyor.




MUTLAKA DAVA AÇIN

Karayolları’nın ve belediyelerin gerekli önlemi almaması ‘hizmet kusuru’ olarak değerlendiriliyor. Bu kusur nedeniyle idari davalar açıp hakkınızı arayabilirsiniz. Dava açmadan önce izlenmesi gereken yollar var. Bu konuda POSTA’ya açıklamalarda bulunan Avukat Cevat Kazma, hizmet kusuru nedeniyle zarara uğrayan kişinin önce belediyelere maddi ve manevi zararın karşılanması için ihtarname çekmesi gerektiğini söyledi.

60 GÜNLÜK SÜRE VAR

Belediyelerin ihtarnameye 60 gün içinde yanıt vermesi gerektiğini ifade eden Cevat Kazma şöyle dedi: “Bu sürede cevap gelmezse 60’ıncı günün bitiminden itibaren vatandaşın dava açma hakkı doğuyor. Dava açmak için de 60 gün süre var ve geçirilmemeli. Kusur nedeniyle kaza geçiren ve zarar görenler bu durumu fotoğraf, tutunak ve tanıklarla desteklesin. Danıştay’a kadar giden ve mağdur kişiler lehine biten birçok örnek karar var.”


KASİSLER DAVALIK

Hizmet eksikliğinden dolayı, kırılan topuktan tutun da sağlık sorunlarına kadar yüzlerce olay dava konusu oluyor. 20 milyon araç sahibini ilgilendiren en önemli konu ise kasisler. Avukat Cevat Kazma, belirlenen standarda ve ölçülere uygun olmayan yani gelişigüzel yapılmış kasisler nedeniyle aracı hasar görenlerin dava açabileceğini vurguladı. Bu konuda açılan yüzlerce dava olduğu belirtiliyor.

KASKO ÖDESE DAHİ
Örneğin; kullandığınız araç, fark etmediğiniz bir çukur veya kasis nedeniyle zarar görsün. Kaskonuz ve trafik sigortanız da var. Bu durumda kasko tüm masrafınızı karşılıyor. Yine de ölüm veya sakatlanma gibi hallerde belediyelerden veya Karayolları Genel Müdürlüğü gibi idarelerden manevi tazminat talep edilebileceğini vurgulayan Cevat Kazma, tazminatların olaya göre 100 bin liralara kadar çıkabildiğini söyledi.

BİLAL EMİN TURAN / POSTA GAZETESİ

http://www.posta.com.tr/tazminat-yollarda-haberi-1291452







Yorumlar