SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR SİGORTA ŞİRKETLERİNİ KORKUTUYOR


Sürücüsüz araçların trafikte olması sigorta şirketlerini düşündürmeye başladı...




Sürücüsüz araçlar sigorta sektöründe endişe yaratıyor. Sigortacılığın en önemli üretim kaynağı durumunda olan motor branşında kısa süre içinde hayatlarımıza girmesi beklenen ve test aşamasında olan sürücüsüz araçların sektöre neler getireceği merakla bekleniyor.


Geçen ay ABD'nin Arizona eyaletinin Tempe kentinde meydana gelen ve sürücüsüz aracında içinde yer aldığı kaza, arızalar ve sorumluluklarla ilgili bazı soru işaretlerini ortaya çıkarırken, uzmanlar söz konusu araçlar yollara çıktığında birçok sorunun peşinden geleceğininin altını çiziyorlar.

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, sahibi olduğu sigorta şirketi Geico'yla ilgili Şubat ayında CNBC'ye verdiği demeçte "Araçların sürücüsüz olduğu gün gelirse bu durum Geico'nun işine çok ciddi zarar verecek." ifadelerini kullandı. Sigorta şirketleri için riski analiz eden Casualty Aktüeryal Topluluğu için çalışan aktüer Rick Gorvett ise "Bu kesinlikle üstünde durulması gereken bir konu" dedi.


Şu anda, kazaların yüzde 90'a yakınının sürücü hatası kaynaklı olduğunu ve sigorta oranlarının çoğunlukla sürücülerin niteliklerine dayanılarak hesaplandığını ifade eden uzmanlar, günümüzde bazı sigorta şirketlerinin hız ve diğer davranışları izlemelerine izin veren uygulamaları veya cihazları da kullandığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar, sürücüsüz araçların yollara çıkmasıyla ise insan hatasının azaldığı bir ortamda kazalar daha çok insanın değil, makinenin hatası olacağını ve bunun da nasıl bir sigorta güvencesi gerektireceğinin netleştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

www.sigortagundem.com/haber/surucusuz-araclar-sigortacilari-korkutuyor/1182390#ixzz4dJ0QnqeC

Yorumlar