EVCİL HAYVAN SİGORTALARI

Her yıl evcil hayvan sigortası sahiplerinden gelen tazminat talepleri arasından en ilgincine verilen Hambone Ödülü, 2016’da eve giren hırsıza kafa tutarken bıçaklanan kahraman köpek Kısmet’e gitti. Yıl içinde aday gösterilmiş diğer hayvanlar arasında bütün bir pantolonu yutan Myles ile cips yerken boğulmanın eşiğine gelen Freckles da var.


ABD merkezli sigorta şirketi Nationwide’ın evcil hayvan sigortası sahiplerinden gelen tazminat talepleri arasından en ilgincine verdiği Hambone Ödülü 2016’da da sahibini buldu. Nationwide çalışanları, her ay gelen tazminat taleplerini inceleyerek en garip vakayı seçiyor ve en nihayetinde yıl boyu seçilen adaylardan biri internet üzerinden yapılan oylama sonucunda Hambone Ödülü’ne kavuşuyor. Ödül sayesinde, evcil hayvanların da birçok riskle karşı karşıya olduğunun topluma daha iyi anlatılması ve evcil hayvan sigortasının bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.

Buzdolabında kapalı kaldığı sırada bütün bir Şükran Günü domuzunu midesine indiren bir köpekten adını alan Hambone Ödülü’nün son sahibi, Kısmet isimli bir köpek oldu. Evlerine giren vahşi hırsızı engelleyen Jack Russell teriyer cinsi Kısmet, yaptığı kahramanlıkla oy verenlerin kalbine taht kurarak ödüle hak kazandı. Kısmet, ödülle beraber bir sürü oyuncak, ödül maması ve çeşitli başka malzemelerle dolu bir paketin de sahibi oldu. Hırsızı önlemeye çalışırken ciddi bir bıçak darbesi alan Kısmet’i tedavi eden kliniğe de, veteriner masrafları karşılayamayacak durumda olan kişilerin evcil hayvanlarının tedavisinde kullanılmak üzere 10 bin dolar bağışlandı.

2009’dan bu yana verilen Hambone Ödülü’nün daha önceki sahipleri 15 emziği, bir şişe kapağını ve bir basketbol topu parçasını mideye indiren aç buldok Lulu, bütün bir arı kovanını ve kovanın sahiplerini yalayıp yutan labrador Ellie, 100’den fazla taş parçasını yutmuş pug Harley, bir kokarcayla boğuşurken verandanın altındaki toprakta gömülü kalan dakhund-teriyer kırması Peanut, yaklaşık 1 kilo donmuş soğan halkasını yiyerek hastanelik olan kırma köpek Winnie, bir traktör tarafından ezilen labrador Charlie ve tahta bir barbekü şişini bile yiyebilecek kadar obur olan boxer Curtis olmuştu.
2016 Hambone Ödülü’ne aday olan evcil hayvanların karşılaştığı vakalar ise şu şekilde:

JALUZİ MAĞDURU KEDİ STARK
Ağustos 2015: Adını Iron Man serisinin ana karakteri Tony Stark’tan alan kedi Stark, adına uygun bir yaşam sürüyordu. Kapıları açmayı öğrenerek zekasını kanıtlayan ve birkaç şarj aletinin kablosunu parçalayarak asi ruhunu sık sık ortaya koyan Stark, bir gün hareketli karakterinin kurbanı oldu. Sahibi olan çift, her sabah olduğu gibi Stark’ın evin içinde bir o yana bir bu yana koşarken çıkardığı sesin, gürültülü bir düşme sesiyle bölündüğünü duydu. Hızla Stark’ın olduğu odaya giden çift, Stark’ı penceredeki jaluzilere kuyruğu takılmış bir halde baş aşağı sallanırken buldu. Tırmalama tahtasına tırmanıp buradan jaluziye atlayan Stark, jaluzi kuyruğunun etrafında düğüm olduğu için güç bela kurtarılabildi. Daha sonra sahipleri kuyruğunun normalden farklı durduğunu fark etti. Apar topar kliniğe götürülen Stark’ın veterineri başta kuyruğun ampüte edilmesini gerektirebilecek kadar zarar görmüş olabileceğinden korksa da, neyse ki daha sonra sadece doku zedelenmesi olduğu ortaya çıktı.

KAHRAMANLIĞIYLA GÖNÜLLERE TAHT KURAN KISMET
Nisan 2016: 2016 Hambone Ödülü’ne layık görülen Jack Russell teriyer cinsi Kısmet, her zaman yaptığı gibi eve giren sahibini mutlulukla karşıladı. Sahibi biraz kestirmek üzere uzanınca Kısmet de onun yanına uzandı. Bir süre sonra evin ön kapısının gıcırdayarak açıldığını duyan sahibi, gelenin eşi olduğunu düşündü ve yerinden kalkmadı. Fakat Kısmet öyle düşünmüyordu ve hırlamaya başladı. Kadın arkasına döndüğünde, odaya yüzünü bandanayla kapamış birinin girdiğini gördü. Eve gelen eşi değil, dairelerini soymaya gelmiş bir hırsızdı. Sahibini korumak isteyen Kısmet adamın bacaklarına saldırdı. Bu esnada bıçak çeken hırsız, hem sahibini hem de Kısmet’i bıçakladı. Sahibi bağırarak komşularından yardım isteyince hırsız kaçarak uzaklaştı. Sahibi hastaneye, Kısmet de veterinere gönderildi. Bu kahramanca davranışı, Kısmet’e Hambone ödülünü kazandırmış oldu.

OYUN OYNARKEN DUVARA TOSLADI
Eylül 2015: Avustralya’daki bir sığır çobanının köpeği olan Oso’nun en büyük hobileri sahipleriyle sörf yapmak, parkta koşturmak ve sahiplerinin attığı oyuncakları yakalayarak geri getirmekti. Ancak bir gün park gezisi kabusa döndü. Atılan bir oyuncağın peşinden giden Oso, zıplayacağı mesafeyi yanlış hesaplayarak tüm hızıyla yüzünü çimento bir duvara gömdü. Aceleyle eve götürülerek burnu temizlenen Oso’nun durumunun ciddiyeti, kırık dişi olup olmadığını kontrol etmek için sahipleri ağzının içine bakınca ortaya çıktı. Oso’nun burnu öyle bir kırılmıştı ki, kemikler damağını yarmıştı. Hemen kliniğe götürülen Oso ameliyata alındı, ancak tamamen iyileşmesi için 6 hafta parktan uzak durarak dinlenmesi gerekti.

SAKLANDIĞI YERDE MAHSUR KALDI
Kasım 2015: Sfenks kedisi Rosie, genellikle evin içinde bir yerlere saklanmaktan hoşlanırdı. Sahibi bir gün televizyon koltuğunu açık pozisyona getirmiş uzanırken, koltuğun içine de bu sebeple girdi. Sahibi kalkınca kapanan koltuk, Rosie’nin acıyla çığlık atmasına ve içeride sıkışmasına sebep oldu. Koltuk açılınca kedinin içeride sıkışarak mahsur kaldığı ortaya çıktı. Sahibinin uğraşmasına rağmen bir türlü ulaşamadığı Rosie bir süre sonra kendini zorlayarak güç bela dışarı süründü. Çıktığında dengesini bulamıyordu ve tüysüz bedeni çürüklerle kaplanmıştı. Hemen veterinere götürülen Rosie’nin neyse ki ufak tefek yaralanmalar dışında ciddi bir şeyi yoktu.

SIZINTI YAPAN SOBANIN KURBANI OLDU
Aralık 2015: 11 yaşındaki poodle cinsi köpek Sasha ve 13 yaşındaki kedi Mitten, soğuk bir kış günü evi ısıtmak için kullanılan sobanın kurbanı oldu. Evde bir karbonmonoksit dedektörü olmasına karşın, tam sobanın bozulup sızıntı yapacağı gün onun da bozulacağı tuttu. Ağır karbonmonoksit zehirlenmesi geçiren hayvanların imdadına, kendileri de zehirlendiği için hastaneye götürülen ve bu sırada Sasha ile Mitten’ı düşünmeden duramayan sahiplerinin oğlu yetişti. Derhal veterinere götürülen hayvanlar burada oksijen takviyesiyle kendilerine geldiler. Sahipleri, böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için evin her bir katını farklı dedektörlerle donatmayı da unutmadı.

EŞYALARI YÜRÜTMENİN BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİ
Şubat 2016: Dev Schnauzer cinsi bir köpek olan Thunder’ın en sevdiği şey, ev halkının rasgele eşyalarını çalmak ve bunları evin etrafında sergilemekti. Bu huyu sonucunda bir astım spreyini de bu şekilde çalarak içindeki tüm ilacı tükettiği gün sahiplerinin kalbine indi. Normalde hareketli bir köpek olan Thunder bütün gün yerde yatınca bir şeylerin ters gittiği de anlaşıldı. Sahipleri astım ilacının köpekler üzerindeki etkisini internetten araştırdıktan sonra Thunder’ın kalp atışlarının çok hızlandığını fark ettiler ve onu hemen veterinere götürdüler. Klinikte yapılan muayene sonucu köpeğin kalp atışlarının olması gerekenden iki kat fazla olduğu ve bedeninin susuz kaldığı fark edildi. Bir gece klinikte kalan Thunder’ın tedavisi ertesi gün bitti ve köpek evine geri dönebildi.

YUTTUĞU PANTOLON HASTANELİK ETTİ
Mart 2016: Danua cinsi bir yavru köpek olan Myles’ın oyun anlayışı, çeşitli nesneleri, özellikle kumaşları kemirerek yemekten ibaretti. En sonunda bu tavrı, bir kot pantolonunun tamamını mideye indirerek ölümün eşiğine gelmesine yol açtı. Sahipleri pantolonun kayıp olduğunu fark ettiler ve huyundan haberdar oldukları Myles’tan şüphelendiler, ancak o kadar büyük bir şeyi yutabileceğine ihtimal vermediler. Pantolonu yuttuktan günler sonra, Myles gecenin bir vakti durup dururken kusmaya başladı. Gece boyu kusmayı sürdürünce, sahipleri Myles’ı veterinere götürdü. Çekilen röntgen, Myles’ın bağırsaklarının büyük bir cisimle tıkandığını ortaya koydu. Hemen ameliyata alınan Myles ameliyattan çıktığında, kayıp pantolonun sırrı da çözülmüş oldu. Pantolon hiç zarar görmemişti, bu sebeple veteriner pantolonu yıkayıp aileye teslim etti.

YAVRU KÖPEĞİN BAŞINA NE GELDİYSE MERAKTAN
Haziran 2016: 8 aylık Tibet teriyeri Ludmila hayat dolu, bir o kadar da meraklı bir yavruydu. Ludmila’nın başını belaya sokan da bu meraklı mizacı oldu. Tahta bir kahve sehpasının tasarımının bir parçası olan bir boşluğa kafasını sokması hep merakı yüzündendi. Ancak işler umduğu gibi gitmedi ve Ludmila’nın kafası girdiği delikte sıkıştı. Sahibi köpeğin panik dolu çığlıklarını duyarak yanına gittiğinde, Ludmila’nın bedeninin kurtulmak için deli gibi çırpındığını gördü. Daha sonra, “boynunun çırpınırken neredeyse kırılacak gibi olduğunu” söyleyecekti. Telefonla aradığı veteriner, Ludmila’yı sıkıştığı masayla birlikte hemen getirmesini önerince o da öyle yaptı. Klinikte Ludmila’ya sakinleştirici vererek boyun kaslarını gevşettiler ve bu şekilde köpeği masadan kurtarmayı başardılar.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE: 1 – LILY: 0
Mayıs 2016: Hiçbir köpek elektrikli süpürgeden hoşlanmaz, ancak bir Border Collie olan Lily için süpürgeyle ilişkisi bundan da öteydi. Lily, elektrikli süpürgeden kelimenin tam anlamıyla nefret ediyordu. Ne zaman süpürge çalışsa, Lily hırlıyor ve süpürgeye saldırıyordu. Bu davranışı sebebiyle sahibi elektrikli süpürgeyi kullandığı sırada Lily’ye merdivenlerin tepesinde beklemesini öğretmişti. Ancak günün birinde sahibi, yerleri daha rahat süpürebilmek için makineyi bırakarak sandalyeleri çekmeye gitti ve bu sebeple çok kısa bir an süpürgeden uzaklaştı. Bu durumu fırsat bilen Lily yapacağını yaptı ve elektrikli süpürgeye saldırdı. Sandalyelerle uğraşan sahibi, Lily’nin çığlığını duyduğunda çok geç kalmıştı, Lily’nin ağzı kanlar içindeydi ve birkaç dişi elektrikli süpürgenin üstünde kalmıştı. Anlaşılan o ki, Lily makinenin vakumlama görevini yapan kısmını doğrudan ısırmayı başarmıştı. Veterinere götürülen Lily’nin ön dişlerinin operasyonla alınması gerekti. Lily, operasyondan sonra 1 hafta içinde iyileşti.

MİNİK KÖPEK KOLTUK YASTIKLARI ARASINA SIKIŞIP KALDI
Ekim 2015: Cavalier King Charles Spaniel cinsi 7 yaşındaki Rocky, koltukta uzun uzun kestirmekten ve televizyonda içinde köpek olan programları izlemekten hoşlanan mutlu bir köpekti. Ta ki kestirdiği bir sırada koltuğun iki yastığı arasına kayana dek. İki yastığın arasına sıkışan Rocky, ailesi eve geldiğinde onları karşılamak için yerinden kalkmak istedi. Sıkıştığı yerden kurtulmak için büyük bir güç sarf eden Rocky’nin bu esnada kalçası yerinden çıktı. Hasarın büyüklüğü karşısında gittiği veterineri bile şaşırtan köpeğin acilen ameliyata alınması gerekti. Veterineri, şaşkınlığını gizlemeden bu denli büyük bir hasarın ancak araba çarpmış hayvanlarda görülebileceğini söyledi. Başarılı geçen operasyonun ardından klinikte bir hafta geçiren Rocky’nin tamamen iyileşmesi için iki ay geçmesi gerekti.

OBURLUK BAŞA BELA
Temmuz 2015: Cocker Spaniel cinsi bir köpek olan 10 yaşındaki Freckles, oburluğunun bedelini neredeyse boğularak ödeyecekti. Mutfak tezgahındaki cips paketini gözüne kestiren Freckles, sahibi evde yokken tezgahtan paketi aşırıp yemeye başladı. Cipsin tek bir kırıntısını bile feda etmemek adına kafasını paketin iyice derinliklerine sokan köpek, başını sarmalayan paketin içinde oksijen kalmayınca boğulmanın eşiğine geldi. Eve gelen sahibi Freckles onu kapıda karşılamayınca bir terslik olduğunu hissederek köpeğini aramaya başladı ve masanın altında bilincini kaybetmiş halde buldu. Paket çıkmasına rağmen Freckles tepki vermeyince sahibi onu hemen veterinere götürdü. Freckles burada yapılan müdahale sonrasında kendine geldi ve mucize eseri beyin hasarı yaşamadan bu kazayı atlatmayı başardı.

Renk Özcan
renk@sigortacigazetesi.com.tr
http://www.sigortacigazetesi.com.tr/2016nin-en-ilginc-evcil-hayvan-sigortasi-vakalari/

1 Mart 2017

Yorumlar