TEK TARAFLI KAZAYA TAZMİNAT...

Yargıtay zorunlu sigortanın tek taraflı kaza yapanlara da tazminat ödemesini istedi. Ancak burada önemli iki tarih var dikkat....!

Bu günlerde zorunlu trafik sigortası fiyatları tartışılıyor. Fahiş fiyatlar elbette düşmeli. Sektör temsilcileri bunun zamanla olacağını söylüyorlar ve 'önümüzü görmeliyiz' diyorlar. Vatandaş olarak biz de 'geçmişe bir bakın' demeliyiz. 'Yıllardır bizden aldığınız fazla paralar gelecekteki riskleri karşılayacaktır.' Bu tartışma sürecek belli. Bugün zorunlu trafik sigortalarında bir başka tartışma konusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Trafik sigortasını her yıl yaptırmak mecburi. Bu araç sahibini ve kaza sonrası üçüncü kişileri koruyor. Kaza sonrası hem maddi hasarlar hem de kişilerin yaralanma ölüm gibi durumlarında ortaya çıkacak hastane, geçici iş görmezlik, destekten yoksun kalma gibi tazminatlar bu sigortanın garantisi altında.


KALANLAR TALEP EDİYOR
Tek taraflı kazalarda ise farklı bir durum ortaya çıkıyor. Yani bir sürücü aracıyla gidip bir duvara çarpıyor ve ölüyor. Burada sigorta şirketinin hangi sorumluluğu var? Karayolları Kanunu'na göre maddi hasarlar değil ama bedeni zararlar sigorta kapsamında. Dolayısıyla böyle bir kazada ölen bir sürücünün yakınları sigorta şirketinden 'destekten yoksun kalma' tazminatı talep edebiliyor. Burada sürücü kendi kusurundan dolayı tazminat talep edemezken, üçüncü kişi konumundaki çocukları ve eşi bu haktan yararlanıyor. Bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun da vermiş olduğu karar bulunuyor. Burada çok önemli iki tarih var. Birincisi 26 Nisan 2016. Bu tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasada yapılan düzenleme ile bundan sonraki tek taraflı kazalarda tazminatın önü kapatılmış oldu. O yüzden taleplerinizi 26 Nisan 2016 tarihinden önce kesilmiş poliçelerle yapabilirsiniz.

İKİNCİ TARİH İSE 15 YIL
Bu da tazminat talebi için geçerli olan zaman aşımı süresi. Yine Yargıtay'ın kararı gereği bu tür taleplerdeki zaman aşımı 15 yıl olarak belirleniyor. Bir başka detay ise kazayı yapanla ilgili. Yani tek taraflı kazada sürücünün yanında oturan eşi ölüyorsa, bundan dolayı 'destekten yoksun kalma' tazminatı alınamıyor. Bu durumda sürücü üçüncü şahıs kabul edilmiyor.

15 GÜNDE DAVA AÇMA İMKÂNI
Anlattığımız şartlar dahilinde kazayla ilgili tüm evrakların olduğu dosyayı bir dilekçe ile sigorta şirketine vererek talebinizi iletebilirsiniz. Talep 15 günde cevaplanmadığı takdirde bu konuda dava yoluna gidilebiliyor.

VEKALETE DİKKAT!
Sigorta ve tazminatta herkesin bilgili olması beklenemez. Kullanan bazı kişiler (bunların hiçbiri hukukçu değil) yakınları ölen aileleri bularak vekalet alıyor. Bu vekaletle dosyayı takip edip aldıkları paranın çok az kısmını hak sahiplerine veriyor. Dikkatli olup herkese vekalet vermemek gerekiyor.

Faruk ERDEM
SABAH
29 Ekim 2016

Yorumlar