2018’DE DEFANSIMIZ SİGORTALI MI?


Futbolla ilgilenenler için “defansın sigortası” tanıdık bir tabirdir. Takımın defansında oynayan tecrübeli, çevik, zamanlaması iyi ve takımın en güvendiği oyuncuya defansın sigortası denir. Defans takımın belki de en önemli bölgesidir. O bölge acemi, güven vermeyen adamlara teslim edilmez. Defans en olgun ve deneyimli oyunculara emanet edilir ve bu oyunculara “sigorta” denir. Çünkü sigorta, güvencenin en somut karşılığıdır.



Peki bizim bireysel veya şirketimiz varsa kurumsal olarak defansımız ne kadar sigortalı? Örneğin evimizi savunma ihtiyacı duyuyor muyuz? Evi niye savunalım diye düşünmeyin! Deprem, yangın, hırsızlık, su basması gibi risklerin evimize vereceği zararı karşılamanın bilinen en kolay ve ekonomik yolu sigortadır. Hatta ek teminatlar sayesinde, sigorta, örneğin anahtarı içeride unutsanız çilingir hizmeti sunabilir, cüzdanınızı çaldırsanız belli bir miktara kadar kaybınızı karşılayabilir.

Bunun yanı sıra, korumak zorunda olduğumuz bir aracımız olabilir. Bugün yurt çapında trafikteki motorlu araç sayısı 22 milyon. Kasko sigortası ise 5 milyon civarında. Yani yaklaşık 17 milyon aracın kaza yapması halinde bir güvencesi yok. Trafik sigortasında ise zorunlu olmasına rağmen sigortalılık seviyesi %80. Yani 5 milyona yakın araç sahibi, trafikte başkasının canına ya da malına zarar verirse ödeyemeyeceği kadar büyük maddi sorumluluklarla karşı karşıya kalabilir. Kendi aracının hasarını ödeyebiliyorsa cebinden öder, ödeyemiyorsa aracını yolun kenarına park edip parasının olacağı günü bekleyebilir. Ancak başkasının aracına zarar veren, o anda ödeyemese de bu borç onun peşini bırakmaz.

Ev ve arabanın yanı sıra, hayatımız da sigortalanması gereken bir değer. Evet, sigorta başımıza bir şey gelmesini engellemiyor ama başımıza bir şey gelirse ihtiyacımız olan ya da geride kalanların ihtiyaç duyacağı maddi imkanı bize sağlayabiliyor.

Bunların yanı sıra sağlık da korunması gereken önemli bir değer bizim için. Birçoğumuzun sosyal güvencesi ve sağlık sigortası var ama ayrıca 1.5 milyon kişi özel sağlık sigortasının sağladığı imkanlardan yararlanıyor. Üstelik bu 1.5 milyon kişinin önemli bir kısmının SGK’sı da bulunuyor.

Ticari sigortalar da iş hayatı için önemli koruma sağlıyor. Hırsızlıktan yangına, su basmasından iş durması ve kâr kaybına kadar birçok riske karşı iş dünyası sigortayla güvence altına alınıyor.

Son dönemin öne çıkan sigorta branşlarından biri de kefalet sigortası. Kamu ihalesine giren şirketler, banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası da yaptırabilirler. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar’ın yaptığı bir konuşmada söylediği üzere, ABD’de teminat mektuplarının %100’ünü sigorta sektörü veriyor. Bizde de özellikle banka kredi limitini korumak isteyen şirketlere kefalet sigortası iyi gelecek.

Son olarak, 2018’de geleceğimizi ekonomik olarak güvence altına almak için işsizlik sigortası ve bireysel emeklilik gibi finansal enstrümanlar yine önem taşıyacak.
2018’in herkese mutluluk getirmesi dileğiyle, iyi yılar…

9 Ocak 2018

http://www.sigortacigazetesi.com.tr/2018de-defansimiz-sigortali-mi/


Yorumlar