YATIRIMLAR KÜL OLUYOR...

Mine Ayhan: “Yatırımlar kül oluyor” ....
Yangın riskine karşı ev, iş yeri ve yangın sigortası yaptırmanın önemine dikkat çeken Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan “Bin bir zorlukla edinilen ev, iş yeri gibi yatırım ve girişimlerin olası risklere karşı koruma altına alınmaması maalesef telafisi mümkün olmayan maddi sonuçlar doğuruyor” diye konuştu.

Geleceğini güvence altına almak insani bir dürtü olarak, imkânlar dâhilinde bireyleri yatırım yapmaya teşvik ediyor. Bu yatırım kimi zaman ev, araba satın alarak kimi zaman da yeni bir iş kurarak hayata geçiyor. Yapılan araştırmalar Türk halkı için ev sahibi olmanın hala yatırım tercihleri arasında birinci sırada olduğunu gösteriyor. Ancak yıllarca birikim yaparak elde edilen kazançlar yatırım amaçlı satın almaya dönüşürken bu yatırımların risklere karşı korunması hep ihmal edilen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.



İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan son veriler ev, araç ve iş yeri sahipleri için yatırımların özellikle yangınlara karşı risk altında olduğunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Rakamlar 2016 yılında sadece İstanbul’da 28.586 yangın vakası gerçekleştiğini, yangınların 5910’unun konut, 153’ünün ise fabrika yangını olduğunu gösteriyor. Aynı verilere göre son 5 yıl içinde konut yangınlarının %10, fabrika yangınlarının ise %17 artığı görülüyor. 2011-2016 döneminde meydana gelen yangınların ortalaması göz önüne alındığında her yıl meydana gelen yangınların yaklaşık %20,6’sını konut, %0,5’ini fabrika,%30’unu diğer bina, %6,4’ünü ise araç yangınları oluşturuyor. Özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yoğunlaşan yangın vakalarının %44’ünün sigara, %20,9’unun elektrik kontağı ve %9,5’inin kasıt(sebebi meçhul) nedenlerinden kaynaklandığı raporlanmış bulunuyor.

Sadece rakamlar bile yangına karşı güvenlik önlemlerini tam ve eksiksiz almanın ve sigorta yaptırmanın altını bir kez daha kalın bir şekilde çiziyor. Riskler arasında ciddi bir yer edinen yangın vakalarına karşı alınan güvenlik önlemleri, gelişen teknolojinin de desteğiyle önemli bir ilerleme kaydetti. Buna rağmen her geçen gün bir yangın olayı yaşama ihtimalimiz artıyor. Bu durum yangına karşı önlem almayı zorunlu kılıyor. Kullanılan donanımların yardımıyla yangınları söndürmek eskiye oranla daha kolay olsa da sigortanın olmaması durumunda karşılaşılan maddi zararları telafi etme imkanı yazık ki bulunmuyor.

Bu çarpıcı tabloya rağmen karşılaşılan birçok yangında, riskin gerçekleştiği rizikoların yangın sigortasının olmadığı, yine rakamlar üzerinden görülüyor. Verilere göre Türkiye’de 17 milyon 500 bin civarında konut mevcut. 2016 yılı istatistiklerine göre bu konutların sadece 5 milyon 369 bininin sigortası bulunuyor diğer bir deyişle yaklaşık 3 konuttan 1’i sigortasız. Ticari tarafta ise ticari ve sınai rizikolar için düzenlenen poliçe sayısı 1 milyon 411 bin civarında. Bu rakam 3 milyonun üzerindeki KOBİ’nin yarısından fazlasının sigortasız olarak faaliyetine devam ettiğini gösteriyor.

Yangın riskine karşı ev, iş yeri ve yangın sigortası yaptırmanın önemine dikkat çeken Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan “Bin bir zorlukla edinilen ev, iş yeri gibi yatırım ve girişimlerin olası risklere karşı koruma altına alınmaması maalesef telafisi mümkün olmayan maddi sonuçlar doğuruyor. Söz konusu değerlerin bir yangın neticesinde ekonomik hayattan çekileceğini ve bir daha aynı duruma gelmelerinin çok zaman alacağını unutmamak gerekir. Bu durumun önüne geçmek için tahmin edemediğimiz risklere karşı ihtiyacımız olan sigortaları önceden temin ederek önlem almamız mümkün. Generali Sigorta olarak, sunduğumuz konut, iş yeri ve Yangın Sigortası branşındaki ürünlerimiz ile yaşanması muhtemel kayıplara karşı en üst düzeyde koruma sağlıyoruz. Vatandaşlarımızın bu ürünlerimize tüm satış kanallarımızdan, her an ve her yerden ulaşmalarını sağlayarak birikimlerini hızlı ve kolay yolla korumalarının önünü açıyoruz” dedi.

http://www.sigortacigazetesi.com.tr/mine-ayhan-yatirimlar-kul-oluyor/

22 Şubat 2017

Yorumlar