EŞ DEĞER PARÇA KULLANIMI

Onarımlarda belgeli eşdeğer parça kullanılmasını öngören tasarı Meclis’te....

Parça tedarik sürecinde orijinal olmayan belgeli eşdeğer parçaların da kullanılmasını ve böylece bu parçaların üretimini yapan yerli sanayinin desteklenmesini amaçlayan Torba Kanun Tasarısı komisyonda kabul edildi.

İşletmelere, yatırımcılara, ihracatçılara vergisel teşvikler getiren, denizcilik sektörünün gelişmesine imkan sağlayan, memurların emekli ikramiyesine yönelik düzenleme yapan “Torba Kanun Tasarısı” komisyondan geçti.
Komisyonda kabul edilen “Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda sigorta ve bireysel emeklilik ile ilgili maddeler de var.
Tasarıya göre, sigorta sözleşmelerinde, hasarın giderilmesine ve tazminatın ödenmesine yönelik olarak ilgili mevzuat çerçevesinde belgelendirilen parçaların kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar, ilgili sigorta genel şartlarında belirlenecek. Tasarıyla, araç kazalarında, parça tedarik sürecinde orijinal olmayan belgeli eşdeğer parçaların da kullanılması ve böylece bu parçaların üretimini yapan yerli sanayinin desteklenmesi amaçlanıyor. Buna göre, belgeli olmak kaydıyla bu parçalar da kullanılabilecek

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım 
Sistemi Kanunu’na geçici madde

Bireysel emeklilikte, katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihten önceki bir tarihte devlet katkısı hesaplamasına konu edilmesi nedeniyle erken ödenen devlet katkısı tutarlarına, devlet katkısının Hazine Müsteşarlığınca fiilen ödendiği tarih ile ödenmesi gereken tarih arasındaki süre için gecikme zammı oranı esas alınarak gecikme bedeli hesaplanacak.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na geçici madde eklenecek. Eklenen yeni maddeye göre, 1 Ocak 2013 tarihi ile bu maddenin yürürlüğe gireceği tarih arasındaki sürede, katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihten önceki bir tarihte, erken ödenen devlet katkısı tutarlarına, devlet katkısının Müsteşarlıkça ödendiği tarih ile ödenmesi gereken tarih arasındaki süre için belirtilen gecikme zammı esas alınarak gecikme bedeli hesaplanacak.
Hesaplanan bedelin, devlet katkısının Müsteşarlıkça ödenmesi gereken tarihten şirketin ödeme yaptığı tarihe kadar, gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle ödenmesi gerektiği, emeklilik gözetim merkezince şirkete ve şirketin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilecek.
Yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödenmiş katkı paylarına da aynı hüküm uygulanacak.
Sosyal Sigortalar Kanunu’nun kapsamında bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş sandıkların, iştirakçileri olarak çalışmaya başlayanlardan 45 yaşını doldurmamış olanların ilgili sandıklar Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilinceye kadar Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı olmasalar da işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilmesine imkan sağlanacak.
www.sigortamedya.com.tr/onarimlarda-belgeli-esdeger-parca-kullanilmasini-ongoren-tasari-mecliste/

Yorumlar