SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR (SMMM) MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI VE SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?
Mesleki Sorumluluk Sigortası: Mesleklerin, mesleki uygulamaları sırasında oluşacak hatalar nedeniyle karşılaşılabilecek tazminat taleplerine karşı güvence sağlayan sorumluluk sigortasıdır.
SMMM Mesleki Sorumluluk Sigortası: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin kanunen yapmakla yükümlü oldukları iş ve işlemleri yerine getirirken yaptıkları hatalar nedeniyle karşılaşabileceği tazminat taleplerine karşı güvence sağlayan sorumluluk sigortasıdır.


Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler’in Yasal Yükümlülükleri:
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler 3568 nolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanunu’na tabidir.
Bu kanuna göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin aşağıda belirtilen işlemlerini yapmakla görevlidir.
SMMM’NİN YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili kanuni düzenlemelere göre aşağıda belirtilen işlemler ile benzeri işlerin ilgili belgelerini düzenlemekle yükümlüdür.
            Defter tutma,
            Kar-zarar tablosu,
            Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
            Yukarıda belirtilen konularda, belgelere dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI ANA TEMİNATLARI NELERDİR?
Mesleki Sorumluluk Teminatı
Sigortalının, poliçede belirlenmiş mesleki faaliyeti ifa ederken yaptığı hatalı ve kusurlu fiillerinden dolayı üçüncü şahıslar tarafından talep edilen tazminat, teminat altına alınmaktadır.
Savunma Teminatı
Meslek mensubuna karşı doğan tazminat taleplerinin savunması için harcanan masrafları teminat altına alır.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI EK TEMİNATLARI NELERDİR?
Kayıp Belgeler Teminatı
Meslek mensubunun yasal sorumluluğunda bulunan ancak poliçe dönemi içinde tahrip olmuş, zarar görmüş, kaybolmuş, bozulmuş, silinmiş veya unutulmuş olan mükelleflere ait dokümanları yenilemek veya onarmak için yaptığı makul orandaki masraf ve giderleri karşılar.
Yargılama Giderleri Teminatı
Toplam sorumluluk sınırının %10’una kadar ve toplam 100.000TL limiti geçmeyecek kadar sigortalıya karşı başlatılan herhangi bir davanın soruşturulması, buna karşı savunma yapılması, çözümlenmesi veya itirazda bulunulması ile ilgili olarak sigortalı tarafından veya sigortalı namına yapılan tüm makul ücret, masraf ve giderleri içermektedir.
Ek Bildirim Süresi Teminatı
Prim ödemesi yapılmaması veya poliçe koşullarının ihlal edilmesi dışında sigortacı tarafından poliçenin iptal edilmesi veya yenilenmemesi durumunda, sigorta ettirenin iptal veya sona erme tarihinden sonra 30 günlük bir süre boyunca sigortalıya karşı yapılan teminat kapsamındaki zararın oluşumu itibarıyla tek bir eylemden kaynaklanan ilk talep ile ilgili olarak bildirimde bulunma hakkı olacaktır.
Ek bildirim süresi geriye yürürlük tarihinden önce ya da poliçe vadesinin sona ermesinden sonra gerçekleşen hatalı ya da kusurlu eylemler için veya bu poliçenin ya da teminatın değiştirilmesi halinde geçerli olmayacaktır.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI - GERİYE DÖNÜK TEMİNAT AÇIKLAMALARI
Meslek mensubunun poliçe başlangıç tarihinden önceki ilk 5 yıl içerisinde yaptığı hatalardan dolayı poliçe dönemi içerisinde gelebilecek tüm hasar talepleri teminat kapsamındadır.
Sigortalının poliçe yapılmadan önce makul olarak bildiği ve beklediği hasarlar teminat dışıdır.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASININ ÖNEMLİ KOŞULLARINDAN BAZILARI
            Meslek mensubunun sadece Türkiye sınırları içerisinde verdiği mesleki hizmetler teminat kapsamındadır.
            Yıllık cirosu 250.000TL’den fazla olan meslek mensupları ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Net primler ve muafiyetler farklılık gösterebilmektedir.
            Halka açık şirketlere ve/veya finansal kurumlara bağımsız denetim hizmeti veren, kurumsal finansman ile ilgili veya şirket satın almaları/birleşmeleri ile ilgili hizmet veren meslek mensupları farklı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
            Sigortalının vefat, hastalık, sakatlık durumlarında sigortalının yerine bakacak kişinin isminin belirtilmesi gerekmektedir.
            Yetkili mahkemeler T.C. mahkemeleridir.
            250.000TL’den fazla yıllık teminat limiti veya yurtdışı teminatı talep eden meslek mensupları ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Net primler ve muafiyetler farklılık gösterebilecektir.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASININ HASAR SÜRECİNE DAİR ÖNEMLİ HUSUSLAR
            Hasar durumunda zarar gören üçüncü şahsın/mükellefin talep yazısı gerekmektedir.
            Hiçbir mesleki sorumluluk sigortası sigortalıya önceden yapılmış veya hâlihazırda bir hasar talebini veya bir hasar talebine neden olabilecek herhangi bir durumun poliçe başlangıç tarihinden itibaren makul olarak bilindiği hal ve durumları teminat altına almaz.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASININ HASAR SÜRECİNDE İSTENEN BİLGİ VE BELGELER
            Hasarın hangi tarihte, nerede, nasıl gerçekleştiğini izah eden, poliçe numarası/dosya numarası ve sigortalının irtibat bilgilerini içeren detaylı beyan, sigortalının vergi levhası ve imza sirküleri. Hatayı ilk fark eden kişinin beyanı ve eğer ilgili kişi sigortalının çalışanı ise sigortalının ofisinde çalıştığına dair SGK kaydı;
            Vergi dairesi ve bağlı bulunulan odaya verilen mükellef listesinin kopyası;
            Hasara konu olan işlem ile ilgili sigortalının mükellefinin detaylı beyanı, ticaret sicil kaydı örneği, vergi levhası ve imza sirküleri;
            Hasara konu olan işlem ile ilgili olarak mükellef tarafından yapılması gerekli bildirimlerin zamanında yapıldığına dair evrak kopyası (üzerinde tarih ibaresinin yer aldığı faks, e-posta veya güncel tutulan evrak teslim defteri zorunluluğu söz konusu olup mükellef tarafından sözlü beyan ile veya taraflar arasında tanzim edilmiş evrak teslimine ilişkin adi yazılı belge, sorumluluğu ispata yarar evrak olarak nitelendirilmeyecektir);
            Sigortalı ile hasara konu mükellef arasında yapılmış olan Denetim ve Tasdik Sözleşmesi kopyası veya meslek mensubunca hizmet karşılığı kesilen hizmet fatura kopyası;
            Hatalı kayıt yapılan veya unutulan evrak ya da faturalar ile hatalı kaydın işlendiği tüm defterlerin kopyası;
            Cezaya konu olan resmi makamlar tarafından tebliğ edilen dilekçeler, dava sonucunu bildirir mahkeme kararı;
            Ödeme için banka bilgilerinin belirtileceği (banka adı, şube adı, hesap sahibi, ıban numarası) imza ya da kaşe/imzalı beyan (rüculu hasarlar dışında, 5.000 TL’ye kadar olan tazminat ödemelerinde ibraname gerekmektedir);
            Hasara konu para cezalarının ödendiğine dair “ödeme makbuzları”; ve ödeme sigortalıya yapılacak ise mükellefin vereceği muvafakatname kopyası.
SGK hasarları için: İş yeri bildirgesi kopyası, işe giriş-çıkış bildirimlerinin mükellef-müşteri tarafından sigortalı SMMM’ye nasıl yapıldığını gösterir evrak.
            Aylık prim ve hizmet bildirgeleri ile ilgili hasarlarda: Kanuni süresinden sonra verilen kurumca onaylı aylık prim ve hizmet bildirge kopyaları.
SMMM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI İSTİSNALARI
            Sigortalının, poliçede belirlenmiş ve sınırları hukuk kuralları ve etik kurallar ile tespit edilen mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepleri;
Mesleki faaliyetin ifası sırasında sigortalı tarafından kasten sebep olunan her tür olay ile ilgili davranışları;
            Sigortalı veya çalıştırdığı kişilerin, poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddelerin tesiri altında bulunması sonucunda meydana gelen olaylar; ve
            Sigortalının mesleki faaliyeti ifası sırasında anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarına karşı sorumluluğundan doğan tazminat talepleri teminat dışıdır.
            Sigortalının, poliçede belirlenmiş ve sınırları hukuk kuralları ve etik kurallar ile tespit edilen mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepleri;
Mesleki faaliyetin ifası sırasında sigortalı tarafından kasten sebep olunan her tür olay ile ilgili davranışları;
            Sigortalı veya çalıştırdığı kişilerin, poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddelerin tesiri altında bulunması sonucunda meydana gelen olaylar; ve sigortalının mesleki faaliyeti ifası sırasında anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarına karşı sorumluluğundan doğan tazminat talepleri teminat dışıdır.           
İş Kazası Bildirgesi:
            İş kazası bildirgesinin zamanında verilmemesi ya da hiç verilmemesinden kaynaklanan hasarlar istisna edilmiştir.
AÇIKLAMA: İşveren, iş yerinde meydana gelen iş kazasını ya da tespit edilen meslek hastalığını en geç iki iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek ile yükümlüdür. Sigortalı SMMM, her ne kadar yasal olarak sorumlu değilse bile bazı durumlarda işveren yerine bu işlere bakabilmektedir. Yasal olarak işverenin kendi sorumluluğunda olan bir durum olması sebebiyle bu tür durumlar istisna bırakılmıştır.

Yorumlar